TOP Trustpilot

Savjeti za njegu LANA Grossa modela

Obratite pažnju na uputstva za njegu
Da biste uživali što duže u svojim pletenim džemperima, apsolutno je neophodno da pratite uputstva za njegu na omotu vune. Tu ćete naći važne informacije o vrsti i temperaturi pranja i još mnogo toga.

Držanje - čuvanje
Pletene modele (takođe kupljene) treba držati u ležećem položaju. Viseći na vješalicama, dijelovi bi se deformisali sopstvenom težinom.
Pored toga, mjesto skladištenja treba zaštititi od sunca. U suprotnom slučaju, boje bi izblijedile, jer do sada nema načina da se vuna farba sa farbom otpornom na sunce.

Pranje
Kod pranja, morate biti veoma oprezni. Budite sigurni da ćete uvijek okrenuti pletivo naopako, tako da vanjska strana neće biti toliko istrošena.
Uvijek koristite tečnost za fini veš ili deterdžent za vunu, tako možete biti sigurni da neće ostati višak deterdženta na odjeći.
Nemojte prati vunene pletene tkanine sa omekšivačem, jer će vuna brzo izgubiti oblik. Vune na kojima piše "superwash" nikako ne podnose omekšivač.
Napomena "pflegeleicht" (tj. Laka njega) za vunu znači da se pletena odejća lako pere i brzo suši, a ne da se može prati u mašini za veš.

WAko niste sigurni ili ako je na omotu preporučeno, pripazite slijedeće upute kod pranja na ruke: Pleteni dijelovi se ne smiju potopiti, jer će se pokvariti. Kada perete, nemojte previše pritisnuti niti trljati pletivo, i nikada ga ne smijete čistiti sa četkom ili iscijeđivati.

Koristite hladnu ili blago zagrijanu vodu i ispirajte pletivo nekoliko puta sa puno čiste vode. Ako je kvalitet otporan na pranje u mašini, izaberite nježan ciklus i nizak broj obrtaja za centrifugiranje. Veš u mašini smanjite za trećinu.
Još bolji je program za vunu koji danas većina mašina za pranje posjeduje. Tu nema punih obrtaja bubnja, veš se ljulja naprijed i nazad kao u ljuljašci. Veš u mašini se mora smanjiti za dvije trećine.

Normalno pranje
Osjetljivo rublje (smanjiti veš za jednu trećinu)
Vrlo osjetljivo rublje (vuna – smanjiti veš za dvije trećine)
Ručno pranje
Brojevi koje vidite u banji za pranje, odgovaraju maksimalnoj temperaturi pranja, koje ne smijete prekoračiti, crte ispod banje za pranje zahtijevaju blaži tretman

Sušenje
Ni u kom slučaju ne treba iscjeđivati pletene dijelove, višak vode se polako istišće. Zatim se dio postavi između dva frotirna peškira, onda se umota i lagano pritišće. Sada proširite pleteni dio na suhom frotirnom peškiru, povucite ga u pravi oblik i ostavite da se suši u ležećem položaju. Ne sušite ga na suncu, inače bi boje mogle izblijediti.
Većina vune ne podnosi sušilicu. Ako je sušilica izričito dozvoljena, izaberite najmanju postavku.

Sušiti u ležećem položaju
Sušiti na nižoj temperaturi (max. 60°)
Sušiti na normalnoj temperaturi
Sušiti u sušilici nije dozvoljeno
Tačke odgovaraju temparaturi za sušenje

Izbjeljivanje
Izbjeljivanje kod nas nije tako uobičajeno kao u drugim zemljama. Međutim, i ovdje se ponekad koriste deterdženti koji sadrže izbjeljivače za uklanjanje mrlja sa veša. Ali, pazite, takva sredstva treba koristiti samo ako trougao nije prekrižen!

Izbjeljivanje je moguće
Izbjeljivanje nije moguće, ne koristite deterdžent sa izbjeljivačem

Hemijsko čišćenje
Neku vunu ne treba prati uopšte. One se moraju nositi na hemijsko čišćenje.

Standardno čišćenje
Posebno čišćenje za osjetljivi veš
Hemijsko čišćenje nije dozvoljeno
Slova u krugu označavaju rastvarač koji se koristi, linija ispod kruga zahtjeva ograničenje mehaničkog opterećenja, dodavanja vode i temperature tokom čišćenja.

Peglanje
Vuna od prirodnog vlakna se ne pegla zbog visoke elastičnosti. Samo objesite pleteni dio preko noći napolju ili u kupatilo dok se tuširate. Vlažnost će osigurati da se vuna ispravi sama.
Ako, u izuzetnim slučajevima, ipak treba ispeglati, koristite najnižu temperaturu. I samo ako je izričito dozvoljeno!
Još bolje bi bilo, da koristite peglu na paru, ali samo sa parom, bez dodira!

Peglanje do 110° C
Peglanje do 150° C
Peglanje do 220° C
Peglanje nije dozvoljeno

Još jedan savjet
Ako niste sigurni u vezi sa uklanjanjem posebnih mrlja (npr. mast, mastilo, krv, ...), zatražite savjet u dobroj čistionici, prije nego što uradite nešto.
Čuvajte originalni omot vune sa svakim komadom pletenja i zabilježite koji ste dio napravili od njega. Tako da uvijek možete pogledati kako morate održavati svoj omiljeni džemper.